Bolus MASTI-FARM – alternatywna, naturalna metoda ograniczająca poziom bakterii i komórek somatycznych w mleku
‼ Stany podkliniczne chorób wymienia ‼ – prowadzą do problemów hodowlanych i ekonomicznych w gospodarstwach, z powodu spadku
produkcji mleka, wzrostu kosztów leczenia oraz kosztów brakowania krów ze stada.
Bolus MASTI FARM – to alternatywna, naturalna metoda ograniczająca poziom bakterii i komórek somatycznych w mleku.
Zdrowsze wymię = więcej mleka
Bolus zawiera ekstrakt z czosnku wykazujący właściwości:
- bakteriobójcze,
- wirusobójcze,
- przeciwzapalne
- czosnek oprócz allicyny, zawiera substancje biologiczne czynne – niacynę, witaminy m.in. A, B, C, a także mikroelementy Mg, Fe, Zn, Cu mające pozytywny wpływ na status zdrowotny gruczołu mlekowego.
- zawarty w bolusie ekstrakt z kory wierzby białej zawiera dużą ilość kwasu salicylowego, który jest zaliczany do niesterydowych leków przeciwzapalnych działając przeciwgorączkowo i ograniczając rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych w organizmie.
- witamina E oraz selen Se wykazują działanie przeciwutleniające, a cynk Zn pozytywnie wpływa na redukcję ilości komórek somatycznych w mleku, wpływając pozytywnie na status zdrowotny wymienia.
Skuteczność Bolusa MASTI-FARM potwierdzona badaniami!
Badanie przeprowadzono in vivo pod kierownictwem Dr hab. Marcina Gołębiewskiego, prof. SGGW, Katedra Hodowli Zwierząt, SGGW w Warszawie. Doświadczenie przeprowadzono na krowach, które charakteryzowały się poziomem LKS < 400 tys./ml w miesiącu poprzedzającym rozpoczęcie doświadczenia oraz LKS >700 tys./ml w miesiącu rozpoczęcia podawania bolusa. Jednokrotna aplikacja bolusa pozytywnie wpłynęła na zdrowotność wymienia krów ze świeżym mastitis. Zastosowanie bolusa przyczyniło się do zmniejszenia LKS z 815 tys./ml do 300 tys./ml w badanej grupie krów. W przypadku zapaleń subklinicznych ze wzrostem LKS od > 400 tys. do poziomu ok. 1-2 mln, jednokrotna aplikacja bolusa Masti Farm u krów w laktacji może stanowić bardzo dobre rozwiązanie praktyczne jako alternatywa dla antybiotykoterapii. Jednocześnie bolus nie wpłynął negatywnie na parametry technologiczne mleka.