Bolus masti-farm
TECHNOLOGIA BOLUSA
Bolus dwuczęściowy, w 100% strawny.
WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE
Waga 165 g,
wysokość 120 mm,
średnica 33 mm.
WŁAŚCIWOŚCI CHEMICZNE
Allicyna, salicyna, pierwiastki sladowe i witaminy
OPAKOWANIE
Każdy bolus zabezpieczony w plastikowej tubie. Cztery bolusy w jednym pudełku.
Wzrost liczby komórek LKS > 200 tys/ml mleka, to stan ALARMOWY może wskazywać na podkliniczny stan zapalny wymienia, który powoduje spadek wydajności mleka w zależności od wieku i laktacji od 150 – 400 litrów mleka rocznie.
Podwyższony poziom komórek LKS w mleku, oprócz spadku wydajności mlecznej, postępują zmiany w składzie biochemicznym mleka. Pogorszenie jakości mleka i jego przydatności w procesie technologicznym np. produkcji serów.
Quorum sensing – sposób porozumiewania się i rozwoju bakterii
Mechanizm działania zawartej w bolusie allicyny i salicylanu na zaburzenie w sposobie porozumiewania się, odżywiania oraz rozwoju bakterii, a w konsekwencji rozwoju dalszych koloni bakterii.
Stany podkliniczne chorób wymienia to duży problem hodowlany i ekonomiczny w gospodarstwach mlecznych, z powodu spadku produkcji mleka, wzrostu kosztów leczenia, kosztów brakowania krów ze stada.
– Antybiotyki mogą być stosowane w ostrych stanach zapalnych chorób wymienia.
BOLUS MASTI FARM to alternatywna, naturalna metoda ograniczająca poziom bakterii i komórek somatycznych w mleku, to zdrowsze wymię i więcej mleka.