Bolus energetyczny plus
Naukowo udowodnione zmniejszenie ryzyka ketozy u krów mlecznych!
Dwie części bolusa o różnym czasie rozpadu
Właściwości bolusa
TECHNOLOGIA BOLUSA
Bolus dwuczęściowy,
w 100% strawny.
WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE
Waga 135 g,
wysokość 125 mm,
średnica 33 mm.
WŁAŚCIWOŚCI CHEMICZNE
Źródła glukogenne:
propionian sodu
i propionian wapnia.
Opakowanie
Każdy bolus zabezpieczony w plastikowej tubie.
Cztery bolusy w jednym pudełku.
Skład bolusa
PROPIONIANY
Propioniany jako glukogenne źródło są skutecznie wchłaniane ze żwacza i przekształcane w glukozę.
NIACYNA
Niacyna odgrywa ważną rolę w syntezie L-karnityny, bez której wolne kwasy tłuszczowe nie mogą być transportowane przez błonę mitochondrialną. Utlenianie wolnych kwasów tłuszczowych zachodzi w mitochondriach, zatem niedobór transportera powoduje gromadzenie się tłuszczu w wątrobie.
WITAMINA A, E I SELEN
Przeciwutleniacze te redukują stres oksydacyjny powstający na skutek intensywnego utleniania wolnych kwasów tłuszczowych, nadmiernie uwalnianych z tkanki tłuszczowej na początku laktacji. Chronią wątrobę i komórki odpornościowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
KOBALT
Kobalt odgrywa ważną rolę w rozwoju flory bakteryjnej w żwaczu, jest także niezbędnym składnikiem syntezy witaminy B12. W przypadku niedoboru wit. B12 nie zachodzi konwersja propionianów do glukozy.
ŻYWE DROŻDŻE
Bolus inokuluje do żwacza Saccharomyces cerevisiae, które korzystnie wpływają na mikroflorę żwacza i zdrowie przewodu pokarmowego.
Ryzyko wystąpienia ketozy jest istotnym
problemem w hodowli krów mlecznych
Przejście od ciąży do laktacji istotnie zwiększa zapotrzebowanie krów mlecznych na energię i glukozę. Jednocześnie spożycie paszy jest często obniżone. Skutkuje to ujemnym bilansem energetycznym, który pokrywa się z częstotliwością ketozy. Około 43% krów ma subkliniczną ketozę, a 3% postać kliniczną.
Konsekwencje subklinicznej ketozy
Subkliniczna ketoza
– poziom BHB we krwi 1,2 – 2,9 mmol/L
Zwiększone ryzyko:
– Zapalenia macicy
– Zapalenia sutka
– Kulawizn
– Przemieszczenie trawieńca
– SARA
Zmniejszona płodność
Zmniejszona wydajność mleka
Zwiększone prawdopodobieństwo wczesnego uboju
Udowodniona skuteczność Bolusa Energetycznego Plus
Skuteczność produktu Bolus Energetyczny Plus została potwierdzona przez prof. dr hab. Przemysława Sobiecha z Katedry i Kliniki Chorób Weterynaryjnych Wydziału Medycyny Weterynaryjnej UWM w Olsztynie w doświadczeniu przeprowadzonym na 12 klinicznie zdrowych krowach mlecznych H-F w drugiej ciąży. Wszystkie zwierzęta użyte w doświadczeniu na 10 dni przed porodem wykazywały stopień BCS powyżej 4 (wskazujący na otyłość) i zawartość betahydroksymaślanu (BHB) w surowicy powyżej 0,6 mmol/l (co wskazuje na ryzyko subklinicznej lub klinicznej ketozy po porodzie). Zwierzęta podzielono na dwie grupy – grupę badawczą stanowiło 6 krów, którym w dniu porodu i 12 godzin po porodzie podano bolus energetyczny, natomiast grupę kontrolną stanowiły krowy bez takiej suplementacji. Wszystkie zwierzęta utrzymywano w tych samych warunkach środowiskowych i podawano tę samą paszę.
PODSUMOWANIE
- Bolus Energetyczny Plus produkowany przez JFARM to bardzo skuteczny produkt wspomagający terapię i profilaktykę chorób okresu przejściowego: ketozy i stłuszczeniowej choroby wątroby związanej z ujemnym bilansem energetycznym.
- Stosowanie Bolusa Energetycznego Plus firmy JFARM wpływa także pozytywnie na poprawę stanu odporności i płodności krów mlecznych. Tym samym zwiększa opłacalność produkcji bydła i zmniejsza straty spowodowane spadkiem produkcji mleka, brakowaniem, chorobami metabolicznymi.